Officieel: Pagani Huayra Tricolore (2020) - GroenLicht.be (2024)

  • Pagani, Video
  • BNNY

Officieel: Pagani Huayra Tricolore (2020) - GroenLicht.be (1)Zelfs Pagani begint te recycleren.

In 2010 kwam Pagani met de begeerlijke Zonda Tricolore met matblauwe (naakte) koolstofvezel, gouden velgen en een Italiaanse striping. Een mooi eerbetoon aan de 50ste verjaardag het spectaculaire Frecce Tricolori stuntteam van de Italiaanse luchtmacht. Technisch deelde de Zonda Tricolore (3 stuks) zijn aandrijflijn met de Zonda Cinque (slechts 10 stuks).

Nu zijn we 10 jaar verder en komt Pagani met een soortgelijke Huayra Tricolore. Opnieuw beschikbaar in drie exemplaren … waarvoor je maar liefst 5,5 miljoen euro (exclusief btw!) moet achterlaten bij Horacio in San Cesario sul Panaro (Modena). De dakloze Huayra Tricolore is voorzien van exclusieve details, een blauwe lak en nog prominentere Italiaanse vlag.

De 6.0-liter V12 (AMG powered) achterin staat garant voor 840 pk / 1.100 Nm die allemaal richting de achteras (!!) vloeien via een 7-traps XTRAC automaat. Brembo zorgt voor riante remschijven (398mm voor, 380mm achter) die achter 20” (voor) / 21” (achter) velgen met sportief Pirelli P Zero Trofeo R rubber zitten. Prestatiecijfers geeft Pagani niet mee, wel een leeggewicht van slechts 1.270 kg.

De Pagani Huayra Tricolore moet – in de juiste handen – voor vuurwerk zorgen!

Officieel: Pagani Huayra Tricolore (2020) - GroenLicht.be (5)De zuiver elektrische Audi Q6 e-tron wil (meer dan) graag grenzen verleggen op het gebied van prestaties, rijbereik, opladen, rijdynamiek en design!

Ondanks de ontwikkeling niet persé “van een leien dakje” liep schuwt Audi de grote (marketing)woorden niet bij de onthulling van de Q6 e-tron SUV. Kort samengevat moet deze premium EV SUV dé perfecte belichaming zijn van de befaamde “voorsprong door techniek” merkslogan. Kwestie van direct de lat hoog te leggen!

Naamkundig is het gelukkig zéér logisch. De Q verwijst naar de praktische (en populaire!) SUV koetswerkvorm … waarvan er misschien nog een Q6 Sportback lifestyle afgeleide met aflopende daklijn volgt. Numeriek past de Q6 mooi tussen de Q4 e-tron én de Q8 e-tron. Iets dat je ziet aan een soortgelijke vormgeving, aldus de Duitse autobouwer uit Ingolstadt wel in “een moderner jasje”. Technisch deelt de Audi nieuwkomer zijn PPE platform (en heel wat techniek/technologie) met de Porsche Macan Electric SUV.Met een lengte van 4,77 meter (2,90 meter wielbasis) biedt de Q6 e-tron plaats aan vijf inzittenden en 526 liter bagage in de koffer. Met drie passagiers minder loopt het laadvolume op tot 1.529 liter. Al kan je met de neerklapbare achterbank (40:20:40) uiteraard nog andere combinaties maken. Vooraan zit er nog een kleine trunk, goed voor 64 liter (pakweg laadkabels).De letterlijke blikvanger binnenin is het vrijstaande panoramadisplay met een gebogen design. Deze omvat het digitale instrumentenpaneel (Audi Virtual co*ckpit, 11,9”) en het MMI infotainmentsysteem (14,5”), beiden met moderne functionaliteit en een snelle/logische werking/opbouw. Dankjewel Android Automotive besturingssysteem! Aan passagierszijde prijkt (optioneel?) het Digital Stage display (10,9”) waarop naast essentiële informatie ook films/videocontent gestreamd kan worden. De Active Privacy Mode voorkomt (jammer/gelukkig) dat de bestuurder kan meekijken.

Audi Q6 e-tron quattro met 388 pk, SQ6 e-tron met 517 pk maar instappers volgen

In afwachting van toegankelijkere uitvoeringen met slechts één elektromotor (en kleinere batterijpack) achteraan spreekt Audi nu nog over de Audi Q6 e-tron quattro. Vierwielaangedreven dus dankzij twee elektromotoren (één voor + één achter). Van gekke numerieke waardes (momenteel?) geen sprake meer. De Q6 e-tron quattro is 388 pk sterk, doet 0-100 km/u in 5,9 seconden en haalt maximaal 210 km/u. De SQ6 e-tron quattro topversie heeft 517 pk ter beschikking, knalt in 4,3 seconden naar 100 km/u en bereikt pas bij 230 km/u zijn topsnelheid.Een batterijcapaciteit van 100 kWh klinkt goed in de mond maar weet wel dat er maar 94,9 kWh netto bruikbaar is. Aldus het WLTP cijfermateriaal zou de Audi Q6 e-tron quattro daarmee 625 km ver geraken. Een puik resultaat voor een SUV met dergelijke afmetingen! Deels te danken aan de sterke remenergierecuperatie met vijf niveau’s.Het innovatieve PPE platform is voorzien van een 800V architectuur. In mensentaal wil dat zeggen dat je supersnel kan .. snelladen! Dit aan maximaal 270 kW (DC) als de infrastructuur én omstandigheden het natuurlijk toelaten. Al kan de Q6 e-tron zowaar zijn accupack (virtueel) opsplitsen en beiden aan 135 kW laden bij een 400V laadpunt. Aan een klassieke laadpaal of Wallbox lukt het met 11 kW (AC).Naar goede Audi gewoontes is staat het materiaalgebruik en afwerkingsgraad ook op punt. En zijn er uiteraard talrijke hulpsystemen (rijden, veiligheid, communicatie, multimedia, …) beschikbaar. De Q6 e-tron krijgt ook – in wereldprimeur – een actieve digitale lichtsignatuur mee. De nieuwe besturing en koppelverdeling moet dan weer resulteren in “nauwkeurig afgestelde rijdynamiek”. Daarvoor zijn de banden achteraan trouwens breder dan vooraan. Zeker vermelden aan de buurman/vrouw dus!

Belgische prijzen en levertermijn

De Audi Q6 e-tron quattro is reeds te bestellen bij de Belgische Audi verdeler in ruil voor minstens 75.900 euro. Of 96.150 euro als je zo’n SQ6 e-tron krachtpatser wil! Tegen de zomer moeten de eerste exemplaren afgeleverd worden.

Meer lezen

Officieel: Pagani Huayra Tricolore (2020) - GroenLicht.be (12)Is deze BMW Vision Neue Klasse X Concept een (futuristisch ogende) voorbode voor de volgende generatie iX3 SUV?

Vorig jaar kwam BMW met de blitse Vision Neue Klasse, een stijlstudie om hun volgende generatie (EV) modellen “eventueel” vorm te kunnen geven. Gezien het formaat/koetswerkvorm was het duidelijk dat er op een toekomstige 3 Reeks werd gehint. Met die gedachtegang in het achterhoofd is de BMW Vision Neue Klasse X Concept dus de voorbode van een nieuwe generatie X3 SUV. Of meer specifiek de opvolger voor de actuele iX3!

In tegenstelling tot sommige moderne BMW modellen … oogt de Vision Neue Klasse X Concept zowaar heerlijk klassiek, strak en rustig. Zeker met die compacte (schattige?) nieren, simpele dagrijverlichting en gebalanceerde karakterlijnen op de flanken. Dit terwijl de designers toch een knappe progressie (-20%) wisten te bekomen inzake luchtweerstand … wat dan weer een positieve invloed heeft op het verbruik.Binnenin neemt het hightech gehalte een kwantumsprong met – ook hier – een minimalistisch vormgeving en een doorlopend beeldscherm over de volledige voorruit (onderaan). Dit naast talrijke hulpsystemen op vlak van veiligheid, ondersteuning en bediening! Ergens tussen héél véél marketingblablabla bespeuren we gelukkig toch nog dat rijplezier nog steeds bovenaan het lastenboek staat. ho*ra!Technische details van een conceptmodel zijn weinig tot niet van belang. Toch gaat we er vanuit dat de zesde generatie BMW eDrive (véél) efficiënter zullen zijn waardoor het rijbereik zal toenemen. De 800V architectuur resulteert in snellere laadtijden.Zelfs met een riant budget kan de lokale BMW Verdeler je niet verder helpen met een Vision Neue Klasse X bestelbon. Dat is en blijft een hip conceptmodel. Het eerste (van velen?) afgeleide productiemodel zou hier wel tegen 2025 moeten neerstrijken. We hebben een lichtblauw vermoeden dat dat dus een nieuwe generatie X3 / iX3 EV SUV zal zijn. Met in zijn (haar?) zog een nieuwe i3 Berline én i3 Touring?!

Officieel: BMW Vision Neue Klasse X Concept (2024)

Meer lezen

Officieel: Pagani Huayra Tricolore (2020) - GroenLicht.be (16)Na een nieuwe E-3008 volgt nu ook de zuiver elektrische Peugeot E-5008 SUV met zeven zitplaatsen en tot 1.815 liter laadvolume.

Anno 2024 draait het in Europa grotendeels om de SUV en de EV. Niet verwonderlijk dus dat de nieuwe generatie drieduizend-en-acht een zuiver elektrische Peugeot E-3008 SUV is geworden. Met daarnaast ook een hybride uitvoering voor diegenen die de e-switch nog niet durven maken. Dezelfde insteek hanteert Peugeot voor de grotere (en visueel gelijkende) 5008 die er dus eerst als E-5008 komt.

De Franse MPV SUV EV (unieke combo?!) staat op het STLA Medium platform, heeft een wielbasis van 2,9 meter en is is 4,79 meter lang. Daardoor is er “voldoende” plaats voor zeven inzittenden. Wel kan je zo maar 259 liter bagage meenemen. Zonder passagiers achterin loopt het laadvolume op tot maar liefst 1.815 liter. In een vijf-persoonsconfiguratie wordt dat 748 liter.De Peugeot E-5008 is er met een 73 kWh of 98 kWh accupack waardoor het rijbereik tussen 502 en 660 km schommelt. De elektromotor vooraan levert respectievelijk 210 pk en 231 pk. De E-5008 topversie heeft twee elektromotoren (lees: vierwielaandrijving) waardoor het systeemvermogen 322 pk bedraagt. Vreemd genoeg enkel in combinatie met de kleinste accupack die je 500 km ver brengt. Laden kan vervolgens aan 11 kW AC (optioneel 22 kW) of 160 kW DC.Daarnaast zal Peugeot eveneens een 5008 Hybrid (136 pk) en 5008 Plug-in Hybrid (195 pk) aanbieden. Die laatste haalt een zuiver elektrische actieradius van 80 km.

Naast ruim, veelzijdig en krachtig is de nieuwe Peugeot E-5008 ook modern.

Net zoals de vernieuwde 208, vernieuwde 508, 408 en 3008 oogt de nieuwe 5008 komt bijzonder fris en frivool. Zelf ziet Peugeot diverse elementen/kenmerken van een leeuw in terug in het design, niet toevallig het merklogo! Personaliseren kan naar hartenlust met de Allure en GT uitvoeringen, zes lakkleuren, accenten, packs en 19”/20” velgen.Binnenin oogt het eerder strak en modern, zeker in het geval van de goed uitgeruste 5008’s die met een breed i-co*ckpit display (21”) pronken dat dienst doet als digitaal dashboard en infotainmentsysteem. Eronder prijkt een eiland aan “handige” haptische sneltoetsen.De Belgische marktlancering volgt ergens in het najaar van 2024, momenteel aan een nog onbekende prijs. Deze zal (iets) hoger liggen dan de 38.605 euro die ze voor de compactere E-3008 vragen. Peugeot is alvast bijzonder fier op het “Made in France” karakter én de bijhorende uitmuntende garantie (8 jaar of 160.000 km).

Officieel: Peugeot E-5008 (2024)

Meer lezen

Officieel: Pagani Huayra Tricolore (2020) - GroenLicht.be (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terence Hammes MD

Last Updated:

Views: 5348

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terence Hammes MD

Birthday: 1992-04-11

Address: Suite 408 9446 Mercy Mews, West Roxie, CT 04904

Phone: +50312511349175

Job: Product Consulting Liaison

Hobby: Jogging, Motor sports, Nordic skating, Jigsaw puzzles, Bird watching, Nordic skating, Sculpting

Introduction: My name is Terence Hammes MD, I am a inexpensive, energetic, jolly, faithful, cheerful, proud, rich person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.